Veilig internet

De laatste jaren zijn onze behoeften ontzettend verschoven. Een aantal jaren geleden had niemand van internet gehoord en als je men toen had verteld dat encyclopedieën in de toekomst overbodig zouden zijn had iedereen je voor gek verklaart.
Tegenwoordig is het jaar 2012 en is deze voorspelling waarheid geworden. We hebben geen encyclopedieën meer nodig en wie geen toegang tot internet heeft hoort er eigenlijk niet meer bij.

Tegenwoordig is er namelijk Google, de zoekmachine die vrijwel alles weet en door vrijwel iedereen wordt gebruikt. Zoals je al zult begrijpen is Google een zoekmachine van het bedrijf Google.inc. Google heeft zich in korte tijd ontzettend snel ontwikkeld en is dan nu ook de grootste en meest gebruikte zoekmachine van dit moment. Google is meer dan alleen een zoekmachine, zo hebben ze diverse handige tools en applicaties die door iedereen gebruikt kunnen woorden. De naam Google is afkomstig van het woord ‘googol’ waarmee een 1 met honderd nullen wordt aangeduid.

De missie van Google is om alle informatie wereldwijd toegankelijk te kunnen maken. Dit is een mooi streven en het lukt Google dan ook aardig om hun missie te volbrengen. Echter zijn er ook personen die misbruik maken van de toegankelijkheid van internet en misbruik maken van andere personen. Zo zijn er diverse gedupeerde van fraude door middel van internetbankieren, maar ook kinderen die last hebben van cyberpesten.

Google is zich erg bewust van deze situaties en heeft daarom speciaal een pagina aangemaakt waar zowel ouders als kinderen kunnen lezen hoe ze veilig met internet om moeten gaan. Op de webiste: http://www.google.nl/intl/nl/goodtoknow/familysafety/ is dan ook allerlei informatie te vinden over hoe ouders en kinderen het veiligst met internet om kunnen gaan. Zo zijn er hulpmiddelen te vinden maar ook tips en adviezen. Niet alleen door middel van deze website draagt Google graag haar eigen steentje bij, ze heeft ook een eigen applicatie die Google SafeSearch wordt genoemd. Deze applicatie is ontworpen om te controleren op sites die bijvoorbeeld seksueel expliciete inhoud bevatten en deze te verwijderen uit uw zoekresultaten. Het voordeel van deze applicatie is de mogelijkheid om zelf de filter in te stellen, daarnaast kunt u deze SafeSearch filter vergrendelen zodat niemand de instellingen aan kan passen.  Op deze website kunt u meer lezen over Google en haar tools.