Thuis werken

Thuis werken is een term die we steeds vaker horen vallen. De arbeidsomstandigheden zijn veranderd en tegenwoordig zijn er dus veel fulltimers die hun baan parttime thuis doorbrengen.  Thuis werken heeft veel voordelen voor zowel de werknemers, werkgever en de natuur. Maar is thuiswerken nu ook altijd zo efficiënt? Daarnaast is niet iedereen geschikt om thuis te werken.

Onderzoeksbureau Wakefield deed daarom onderzoek naar thuiswerken. Uit dit onderzoek kwamen erg merkwaardige resultaten naar voren. Zo bleek dat maar liefst 40% van de thuiswerkers regelmatig tv kijkt tijdens het thuiswerken. Of doen huishoudelijke klussen. Nog een opvallend gegeven, 7% van de thuiswerkers werkt naakt of maximaal in ondergoed gekleed.

De naaktheid was eigenlijk het enige opvallende resultaat van dit onderzoek. Immers brengt thuiswerken vele afleidingen met zich mee. Zo vertellen vele medewerkers dat ze vaak door hun omgeving worden afgeleid. Een voorbeeld is een postbode die een pakketje af komt brengen om juist de buurvrouw die even ‘Hallo’ komt zeggen.

Daarnaast vinden veel werkers thuis werken niet te vergelijken met werken op kantoor. Immers thuis werken bied veel meer mogelijkheden, je hebt tijd om ruimte te maken in je hoofd, goed te zorgen voor jezelf en naar de supermarkt lopen voor boodschappen wanneer je ziet dat het brood op is. Kortom ontzettend veel vrijheid, wat bijna voelt als vakantie.

Toch is er vrij weinig verschil qua afleiding tussen thuis werken op kantoor werken. Was je vroeger op de hoogte van al je problemen of situaties van je collega’s, tegenwoordig ben je dat van je buurvrouw of de postbode. Toch heeft deze relaxte werkstijl op veel mensen een positieve uitwerking en krijgen ze meer voor elkaar dan  standaard 09.00 – 17.00 kantoordagen. Kortom neem de tijd maar zorg wel dat deze tijd ook wat oplevert.