IPv6

Voordat we ons gaan richten op Internet Protocol versie 6, beter bekend als IPv6, zullen we eerst uitleggen wat een Internet Protocol nu eigenlijk precies is. De term Internet Protocol wordt vaak afgekort tot IP. Het IP is een deel van een systeem dat verschillende netwerken in staat stelt om met elkaar te communiceren.

De meest bekende IP is het World Wide Web in Nederland ook wel bekend als internet.  Om te begrijpen hoe het IP werkt is het belangrijk te weten wat een stack precies is. Een stack of stapel is ,in de informatica, een data structuur voor de opslag van een wisselend aantal elementen met een LIFO systeem. Met een LIFO systeem bedoelen we Last In First Out. Het IP is namelijk een onderdeel van een stack die nodig is voor communicatie.

Iedere computer die gebruik maakt van IP moet dit doen met behulp van een uniek adres, alhoewel iedereen in de eerste instantie een vast adres had is dit tegenwoordig niet meer het geval door een gebrek aan adressen.

De voorganger van de IPv6 was de IPv4, die in 2004 is ontwikkeld en uit 32 bits bestaat. Deze 32 bits zijn normaal aangegeven als vier 8-bits getalen welke allemaal een waarde tussen de 0 t/m 255 kunnen bevatten.

Met de IPv6 zijn er aantal zaken veranderd, waaronder de grootte van de bron en tegelijkertijd ook het aantal bestemmingsadressen. Zo bestaan deze beiden uit 16 bytes. Daarmee biedt de IPv6 vrijwel een oneindig aantal mogelijke adressen. De IPv6 is slechts de tweede versie van het internetprotocol. Er is ooit een IPv5 geweest, maar dit was slechts een experimentele versie.